Bahan-bahan:
8-10 keping roti
500ml Susu fresh
2 biji telur
2 1/2 sudu tepung jagung
1 sudu vanila essence
2 sudu besar butter/margerin
4 1/2 sudu besar gula halus/kastor
kurma/kismis/ apa2 bahan kering
Cara-cara:
1. Racik2 kan roti dan letakkan dlm loyang
![]() |
racik2 kan roti |
2. Rendam roti dlm susu fresh dan biarkan selama 1/2 jam
![]() |
tuang susu jgn smpai penuh,agak2 saja |
![]() |
rendam selama 1/2 jam |
3. Dlm mangkuk yg lain,masukkan butter,gula,telur,tepung jagung, dan vanila essence,kacau hingga sebati
![]() |
masukkan bahan2 dlm 1 manggkuk |
![]() |
kacau hingga sebati,x ada ketul2 |
4. Sediakan bahan kering - potong kecil2 dan taburkan atas roti yg direndam
![]() |
potong kecil kurma/kismis |
![]() |
taburkan atas roti yg direndam |
![]() |
jadi macam ni |
5. Tuangkan bahan2 yg di gaulkan td ke dlm loyang,pastikan kacau dlu campuran sebelum tuang utk rasa konsisten
![]() |
kacau dulu campuran,kmudian tuang ats roti |
![]() |
sebarkan campuran ke seluruh roti |
6. Bakar di dlm oven selama 30-35 minit. Suhu- 180'C
![]() |
bakar |
7. Dan akhirnya...SIAP! *TING
![]() |
TADAA!! inilah hasilnya |
SELAMAT MENCUBA!
No comments:
Post a Comment