Resipi Chocolate Fondant
Bahan-bahan
  3 biji telur
  100g dark chocolate
  50g plain flour
  100g gula
  100g butter
  serbuk koko
Cara-cara
1. Beruskan didalam 4-6 tin puding aluminium dengan butter/margerin, kemudian sudukan sikit serbuk koko di sekeliling dingding dan tapak tin
|  | 
| sapu seluruh dinding tin dgn butter/marjerin | 
|  | 
| serbuk koko *tp ni guna milo,hahha | 
2. Letakkan cokelat dan butter dalam heat-proof bowl dan letakkan dlm air yg mendidih. Biarkan hingga cair.
|  | 
| butter n cokelat | 
|  | 
| jgn sampai hangus,kacau2 sikit | 
3. Pukul telur di dalam mangkuk yg lain. Perlahan-lahan masukkan gula. Pukul sampai berbuih dan fluffy.
|  | 
| pelan2 masuk gula,bkn gula2,hehe | 
|  | 
| airy n fluffy | 
4. Tapis tepung ke dalam cairan cokelat-butter. Kacau sehingga x da ketul2
|  | 
| tapis..jgn x tapiss | 
|  | 
| x de ketul2 | 
|  | 
| cairan yg smooth.. ^^ | 
5. Masukkan campuran telur ke dalam campuran cokelat-butter dan kacau smpai sebati
|  | 
| masukkan pelan2 | 
|  | 
| kacau jgn x kacau! | 
6. Masukkan ke dalam tin2 aluminium yg dah sediakan td
|  | 
| isi jgn smpai hujung,nnt ble kembang,melimpah | 
|  | 
| mcm sedap la plak,huhu | 
7. Bakar dlm oven selam 6-10 minit. Suhu- 180'C
|  | 
| jgn lpe tgk suhu n masa | 
7. biar kan dia cool down dulu,n kluarkan dari tin
|  | 
| bole la nihh,hahah | 
|  | 
| ni bkn hangus ye! | 
Kini tiba lah pd saat yg mendebarkan!!! Jadi atau x Chocolate fondant nihh...??
|  | 
| TAAADAAAA!! 
 
 | 
Hahahahaha,pastu hidang kan yg lain2.. Sedap dimakan mse tgk panas2 suam,kalo da sejuk takut cokelat dlm dia da beku..
|  | 
| menjadi la jgkkk | 
p/s - yg hitam tu sbb guna sebuk milo utk dinding tin tu,bkn hangus ye..hahaha! n ni guna tin jelly sbb tin puding mse tu nk beli x de la plk,hehee!
SELAMAT MENCUBA!!
 
wwwaaaaaahhhhh!!! buatkan plzz
ReplyDelete